+36(1)273-3838 info@libra.hu

Blog

Itt a szívószál és a szatyor alkonya: mi változik júliustól az egyszer használatos műanyagoknál?

nick-fewings--2lJGRIY5P0-unsplash
Adózás

Itt a szívószál és a szatyor alkonya: mi változik júliustól az egyszer használatos műanyagoknál?

Július elsejétől új szakaszba lép az egyszer használatos műanyagok használatának visszaszorítását célzó intézkedéscsomag. Ennek részeként egyes termékeket betiltanak, mások esetében pedig jelentősen megnő a termékdíj mértéke. A döntés gyakorlati részleteit a június elején megjelent 301/2021 (VI.1.) kormányrendelet tartalmazza

Nézzük a tilalmakat

A jövőben nem lehet forgalomba hozni számos kategóriában alkalmazott, egyszer használatos termékeket, ha azok műanyagból készültek – ide értve az úgynevezett oxidatív módon lebomló műanyagokat is. (Ez utóbbi azt az anyagot fedi, amely olyan adalékanyagokat tartalmaz, amelyek révén az oxidáció során mikroméretű részecskékre töredezik, vagyis elporlik, ám nem tűnik el. Ezzel szemben a biológiailag lebomló anyag az, amely a bomlás végén szén-dioxiddá, vízzé és biomasszává változik.) A rendelet mellékletében olvasható lista szerint tilalom alá került termék a fültisztító és fülpálcika, az evőeszközök, a tányér, a szívószál, az italkeverő pálcika, a lufikat tartó pálca, a (hungarocellhez hasonló) expandált polisztirolból gyártott ételtároló, italtartó, illetve pohár (beleértve a kupakot és a fedelet). A rendelet ugyanakkor tiltja műanyag italtartó pohár forgalomba hozatalát is – megint csak beleértve a tetőt, fedelet is. Itt azonban van egy fontos kivétel: a gyógyászatban, speciális étrendeknél alkalmazott műanyag poharak, szívószálak és pálcikák továbbra is használhatók. 2023-ig pedig a helyben fogyasztásra szolgáló műanyagpoharak és azok fedői is használhatók még.

A szabályozás rendelkezik a műanyag szatyrokról is

A jövőben 15 mikron vagy afeletti zacskót csak biológiailag lebomló műanyagból lehet forgalmazni. Ezeknek a terméktípusoknak a forgalmazása úgynevezett hulladékképződés megelőzésével kapcsolatos jogszabály hatálya alá esik (vagyis a hulladéktörvényben szabályozott módon járnak el azzal szemben, aki megsérti a tilalmat).

A forgalomba hozatalnál fontos, hogy a tilalom az első forgalomba hozatalra vonatkozik

Vagyis például a nagykereskedőtől, akár külföldről beszerzett készletek még felhasználhatók. Ugyanakkor július 3-tól azt is jelölni kell, ha egy termék egyszer használatos műanyagot tartalmaz, és hogy ez káros a környezetre. Ilyen termékek például a betétek, pelenkák, de a cigaretták szűrője is. 

Minderre az a magyarázat, hogy miközben eltűnhetnek a műanyag szívószálak, sok terméktől megszabadulni nem életszerű – ezek esetében a jogalkotók a termékdíj jelentős emelésével igyekeznek visszaszorítani a használatot. Ami a csomagolásokat illeti, ide tartoznak a már említett 15 mikron vastagság alatti tasakok – ezek azok a vékony zacskók, amelyekbe például ömlesztett zöldséget pakolunk az üzletekben. Ezek a rendelet szerint az úgynevezett nagyon könnyű műanyag hordtasakok, míg a könnyű hordtasakok vastagsága 15-50 mikron, utóbbiak esetében tehát csak biológiailag lebomló műanyag az engedélyezett. A termékdíjat sem a vastagság, hanem az alapanyag határozza meg a jövőben: ha egy tasak biológiailag lebomló műanyagból készült, kilogrammonként 500 forintot kell fizetni utána, ha „hagyományos” műanyagból, akkor a termékdíj mértéke már 1900 forint/kg – ez a harmincháromszorosa az eddigi díjnak.

A jogszabály szerint a hordtáskák, tasakok, zacskók, szatyrok stb. a csomagolóeszköz kategóriába tartoznak, akárcsak a PET palackok. A termékdíj összege azonban önmagában elrettentő lehet, így érdemes mérlegelni, hogy mi éri meg jobban: beruházni papír eszközökre, vagy megfizetni a közterhet.

Nyitókép: Nick Fewings / Unsplash