+36(1)273-3838 info@libra.hu

Blog

Csúszik az eÁfa, itt az új menetrend

libra-blog-csuszik-eafa
Adózás

Csúszik az eÁfa, itt az új menetrend

Eredetileg már júliustól az adóhatóság készítette volna el a vállalkozások áfabevallás-tervezetét, július közepén azonban egy rendeletben ezt a határidőt kitolta a kormány. 

A vonatkozó, július 16-án megjelent 429/2021. számú kormányrendelet a veszélyhelyzetre hivatkozva úgy rendelkezett, hogy a rendszer alapesetben a 2021. október elsejét magába foglaló bevallási időszaktól indul el a bevallásra kötelezettek számára. Vannak ugyanakkor kivételek: azok esetében, akiknél a bevallási gyakoriság az októberi állapothoz képest még 2021-ben módosul, a tervezet a 2022. január elsejét magába foglaló időszaktól lesz elérhető (itt az időpont nem változott, csupán a kivételben érintettek köre módosult a júliusi állapothoz képest az októberire).

Egyes tevékenységek módosíthatják az első bevallási tervezet időpontját

Termékimport esetében például csak a 2022. január 31-ét követő időszaknál készíti a NAV a bevallástervezetet, jövő év április elsejétől pedig azok számíthatnak rá, akik a bevallásban rendelkezhetnek költségvetési támogatás elszámolásáról. A 2022. július elsejét magába foglaló időszak lesz az első azoknál, akik állatbetegséggel összefüggő járványügyi intézkedés miatti kártalanítás okán fizetési halasztást kértek, valamint akik személygépkocsit hoznak be az Európai Gazdasági Térség más országából, illetve új közlekedési eszközt értékesítenek. Szintén a jövő júliustól kezdődő időszaktól indul a tervezet egyes fordított adózás alá tartozó ügyleteknél (konkrétan a fémkereskedelemről és a mezőgazdasági termékek forgalmazásáról van szó). A rendelet azt is tisztázza, hogy természetesen a meghatározott határidő előtt maguk is készíthetnek elszámolást a költségvetési támogatást igénybe vevők vagy a halasztást kérők, erre az adóhatóság által működtetett eÁfa felületen van lehetőségük önellenőrzéssel.

Hogyan fog kinézni az áfabevallás-tervezet elkészítése?

Ezzel kapcsolatban továbbra is az áfatörvény rendelkezései a mérvadók. E szerint a NAV a bevallástervezetet az adómegállapítási időszakot követő 12. naptól bocsátja rendelkezésre az eÁfa elektronikus felületen, ez pedig alapvetően a következő, rendelkezésére álló adatokat tartalmazza: a fizetendő adót és annak alapját, illetve az előzetesen felszámított adót és annak alapját. Az adózó (vagy meghatalmazottja), aki a felületet elektronikus azonosítás után tudja elérni, a kiszabott határidőig módosíthatja, kiegészítheti az adatokat, majd a bevallás elfogadása után nyújthatja be a bevallást. A bevallás benyújtásával lehet nyilatkozni az adólevonási jogról és annak érvényesítéséről, ugyanakkor a benyújtás önmagában kiváltja az összesítő jelentés beküldését is. Akárcsak az szja-bevallásnál, az adóalapot vagy az adót az elektronikus felületen, vagy az erre szolgáló nyomtatványon lehet később helyesbíteni önellenőrzéssel. Mivel a NAV „hozott anyagból”, vagyis elsősorban az online nyilvántartásban szereplő számlákkal dolgozik, érdemes ezeket a szokásosnál is nagyobb alapossággal elkészíteni, hiszen így még pontosabb lehet a bevallás. 

Nem kell megvárni, amíg az adóhatóság elkészíti a bevallástervezetet

A bevallás továbbra is elkészíthető és benyújtható a megszokott formában (elektronikusan) is, ebben az esetben azt a bevallást kell érvényesnek tekinteni, amelyet elsőként nyújt be az adózó. Vagyis a korrekcióra az önellenőrzés, nem például a nyomtatvány-kitöltő alkalmazáson keresztül elkészített másik bevallás szolgál.

Nyitókép: Samuel Zeller / Unsplash