+36(1)273-3838 info@libra.hu

Blog

Vásárolt szoftver vagy felhőszolgáltatás? Mi éri meg jobban egy ügyviteli szoftver esetében?

Strategizing for Success: Businessman Analyzing Financial Data with Digital Tools
Ügyviteli rendszer

Vásárolt szoftver vagy felhőszolgáltatás? Mi éri meg jobban egy ügyviteli szoftver esetében?

Egy nagyobb cég átlátható működéséhez ma már elengedhetetlen egy profi ügyviteli rendszer használata. Egy átfogó, és a cég igényeire szabott szoftver egyszerűbbé teszi a számlázást, a készletnyilvántartást vagy éppen a belső kommunikációt, azonban könnyen felmerülhet a kérdés: érdemesebb-e előre telepített on-premise vagy felhőalapú megoldást választani?

Miben is segíthet egy ügyviteli rendszer?

Ahhoz, hogy eldöntsük, milyen típusú integrált vállalatirányítási rendszert érdemes választani, fontos tisztázni, hogy miben is segítheti egy ilyen szoftver az egyes cégeket. A vállalatirányítási vagy más néven ERP-rendszerek, olyan komplex szoftverszolgáltatások, amelyek segítségével átlátható és hatékony módon kezelhetők a beszerzések, a számlázások, a logisztikai feladatok vagy a bérszámfejtés, de CRM szoftverként a belső kommunikáció és az ügyfélkapcsolatokkal járó adminisztráció is. Ugyanakkor minden cég más és más, ezért fontos, hogy az adott szoftver képes legyen alkalmazkodni az elvárt feladatokhoz.

Felhőalapú ERP – profi szoftver kis beruházással

Legyen szó kisebb, egyéni felhasználású vagy komplexebb szoftverekről, a legtöbb felhasználó a személyi számítógépek hardvereire telepített megoldásokhoz van hozzászokva. Ez kisebb programok esetén praktikus megoldás lehet, azonban tudni kell, hogy a nagy erőforrást igénylő ügyviteli rendszerek – amennyiben azokat a vállalat szervereire telepítik – komoly befektetést is igényelhetnek a cég részéről.

Az integrált ügyviteli rendszerek hatékony működésének alapfeltétele, hogy a szoftver minden pillanatban elérhető és működőképes legyen, ehhez azonban elengedhetetlen a korszerű hardveres megoldások alkalmazása. Legyen szó akár szerverparkról, akár a karbantartásért felelős szakemberekről, a vásárolt szoftverek esetén minderről az adott vállalatnak kell gondoskodnia.

A felhő szolgáltatások, azaz a SaaS (Software as a Service) alapon működő rendszerek ezzel szemben képesek tehermentesíteni a vállalatot, és olyan módon tudnak korszerű megoldást kínálni, hogy a felhasználóknak nincs szükségük nagyobb beruházásra a szoftver használatához. Egy felhőalapú vállalatirányítási rendszer esetében a szerverek és a karbantartáshoz kapcsolódó emberi erőforrás biztosítása minden esetben a szolgáltató feladata, így a felhasználó egy meghatározott havidíjért cserébe a lehető legkorszerűbb szolgáltatást veheti igénybe.

Nagyfokú adatbiztonság és egyszerű hozzáférés

A vállalat saját szervereire telepített szoftverek mellett egyik legtöbbet elhangzó érv az adatbiztonsághoz kapcsolódik. Sok vállalatvezető éppen azért bízik jobban a saját szerverekre telepített vállalatirányítási rendszerekben, mert úgy gondolják, így könnyen garantálható, hogy cégük szenzitív adatai ne jussanak illetéktelen kezekbe. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy bár az on-premise ERP-k esetében valóban nem szükséges fontos adatokat távol eső számítógépeken tárolni, azonban ritka, amikor egy vállat szerverparkja teljességgel izolált a világhálótól.

Megfelelő védelmi rendszer nélkül bármely cég rendszere válhat hackerek áldozatává – a kérdés inkább az, hogy milyen esetben milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az esetlegesen elveszett vagy sérült adatok helyreállítására. Míg az on-premise rendszerek esetében a szerverekért felelős alkalmazottaknak kell garantálniuk a biztonsági másolatok rendszeres készítését, úgy a felhő alapú szolgáltatások nemcsak a fizikai behatolástól, de az esetleges természeti katasztrófáktól is képesek hatékonyan megvédeni a fontos fájlokat.

Könnyű kezelhetőség és automatikus frissítések felhő szolgáltatással

A vállalatirányítási rendszerek olyan összetett szoftverek, amelyek bevezetése bonyolult, nagy odafigyelést igénylő feladat. Az on-premise rendszerek esetében mindez hatványozottan lehet igaz, hiszen itt egyszerre kell szavatolni a szoftver hibátlan telepítését és a program rendszeres karbantartását, valamint a szükséges frissítéseket is manuálisan kell kezelni.

A felhőalapú ERP-k esetében ezzel szemben sem a rendszer bevezetéséhez, sem a napi szintű használathoz, sem pedig a frissítésekhez nincs szükség komolyabb előképzettsége. Egy profi felhőalapú integrált vállalatirányítási rendszer bármely böngészőből könnyen elérhető, így bárhol is legyen a munkavállaló, a legmagasabb szintű szolgáltatásokat is zökkenőmentesen használhatja.

A LIBRA Virtua felhőalapú ügyviteli rendszer élvonalbeli, költséghatékony biztonságos, felhasználóbarát megoldást kínál bármely kis-, közép- és nagyvállalat számára. Vegye fel velünk a kapcsolatot!