+36(1)273-3838 info@libra.hu

Blog

Adófizetés devizában: kinek érdemes váltani?

libra-blog-tarsasagi-ado-devizaban
Adózás

Adófizetés devizában: kinek érdemes váltani?

A szeptember 30-a után kezdődő adóévben a magyarországi cégek devizában is megfizethetik a társasági adót – az újfajta adózást a kormány a 298/2022. (VIII. 9.) rendeletben tette lehetővé. 

A deviza persze elég szűken értendő, a lehetőség az euróban vagy amerikai dollárban való fizetést engedi meg. És a fizetés is bonyolultabb annál, mint hogy az euróban szerzett bevételt egyszerűen euróban utalja tovább a cég a NAV felé. 

A devizában történő adózás feltétele az, hogy az erre vonatkozó szándékot jelezni kell a NAV felé. A kezdő vállalkozások természetesen a bejelentkezéssel egyidejűleg év közben is tehetnek nyilatkozatot. A nyilatkozat egy adóévre vonatkozik, tehát a választott pénznemet egy évig nem lehet megváltoztatni. Az év elteltével azonban nem csak váltani lehet, de vissza is lehet vonni a nyilatkozatot, vagyis újból forintban megfizetni a nyereség utáni adót. Az adóhatóság el nem utasíthatja a kérelmet, ha az időben megtörtént, ha azonban késik vele az adózó, a hatóság a nyilvántartásba vétel megtagadásáról fog dönteni. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a cégek többsége számára a lehetőség igazából január elsejétől fog élni, ennek érdekében tehát még az év végéig jelezni kell ezt a szándékot az adóhatóság felé.

Az adófizetés módja nem változik

Az adó bevallásának és megfizetésének határideje is a társasági adóról szóló törvény általános szabályait követi. Az adó összegének azonban a választott devizában kell megérkezni a NAV számlájára – ellenkező esetben az átváltás költsége az adózót terheli. Fontos az is, hogy az adózó folyószámláján ugyan feltünteti az adóhatóság a fizetésre használt devizában is az összeget, illetve az átváltási árfolyamot, de a jóváírás forintban történik, az összeg átszámítása pedig az átutalás napján érvényes hivatalos (a Magyar Nemzeti Bank által közzétett) árfolyamon. Ha a terhelés napján nem tesz közzé árfolyamot a jegybank, az utolsó ilyen napot kell figyelembe venni a számításnál.

A devizában történő fizetésre a végrehajtási számla esetében már nincs lehetőség, az iparűzési adó befizetése azonban lehetséges devizában, de ennek törvényi szabályozása egyelőre várat magára.

Az intézkedés leginkább adminisztrációs könnyebbséget jelenthet

Azok a társaságok, melyek bevételeik egy részét euróban vagy dollárban szerzik meg, megspórolhatják az átváltással járó adminisztrációt és költségeket. Bár a rendelet nem teszi a fizetés feltételéül a devizás könyvvezetés meglétét, de praktikusan az ilyen módon könyvelő cégek számára kínálkozik a lehetőség. Erre abban az esetben van lehetőség, ha egy vállalkozás bevétele legalább 25 százalékát szerzi meg az adott devizában, ilyenkor azonban a teljes elszámolás abban az adott devizában kell, hogy történjen, kezdve mindjárt a cég jegyzett tőkéjétől.

Nyitó kép: Ibrahim Boran / Unsplash