+36(1)273-3838 info@libra.hu

Blog

Ki és mire fizet extraprofitadót? – 2. rész: egyéb adók a légi utasoktól az alkalmi munkásokig

libra-blog-extraprofitado-egyeb-adok
Adózás

Ki és mire fizet extraprofitadót? – 2. rész: egyéb adók a légi utasoktól az alkalmi munkásokig

A júliustól kivetett extraprofitadókról szóló cikkünk első részében négy nagy ágazatra kivetett különadókat néztük végig, most a rendeletben szereplő egyéb adókat vesszük sorra.

Légitársaságok hozzájárulása

Az adó érdekessége, hogy annak az alanya nem a légitársaság, hanem földi kiszolgálást végző vállalkozás, amelyik szerződésben áll a légitársasággal – és amelyik természetesen a szerződés alapján a kiszolgálás biztosítása során felmerülő költségként számolhatja el azt a légitársaság felé. A hozzájárulást minden belföldről július 1-jétől kezdve légi járművön induló utas után meg kell fizetni – a tranzitutasok kivételével. A hozzájárulás az EU, illetve a legtöbb európai ország esetében 3900 forint, a többi ország esetében (ide tartozik Törökország is), 9750 forint.

Cégautóadó

2022. július1. és december 31. között kétszeresére növekszik a cégautóadó mértéke.

Gyógyszerforgalmazók adója

2022-ben július 1-jétől és 2023-ban valamennyi közfinanszírozásban részesülő, gyógyszertárban forgalmazott gyógyszer és tápszer után (az anyatej-helyettesítő szereket leszámítva) a forgalmazót a támogatás után adófizetési kötelezettség terheli. Ennek mértéke a tárgyhavi vényforgalmi adatok alapján adódó társadalombiztosítási támogatásnak a termelői vagy beszerzési (nagykereskedelemi árral) arányos részére a 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek esetén 20 százalék, a 10 ezer forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén 28 százalék.

Energiaellátók jövedelemadója

2022-2023-ban a bioetanol-gyártók, a keményítő- és keményítőtermék-gyártók és a napraforgóolaj-gyártók is a kötelesek fizetni az energiaellátók adóját. Ezt a rendelkezést szintén visszamenőlegesen, az egész 2022-es évi jövedelemre alkalmazni kell.

Egyszerűsített foglalkoztatás

Júliustól növekszik az egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazottak után a munkáltató által fizetendő közteher mértéke. Ez a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén az eddigi 500 forint helyett minden naptári napra a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka (ez idén ezer forint), az általános alkalmi munkánál az eddigi ezer forint helyett a minimálbér egy százaléka (2 ezer forint), filmipari statisztáknál pedig az eddigi négyezer helyett a minimálbér 3 százaléka, vagyis 6 ezer forint. Ezzel együtt a statiszták napi bérének felső határa 18 ezerről 24 ezerre nő.

Népegészségügyi termékadó

30 százalékkal nő az egészségtelen élelmiszer-termékekre kivetett adó mértéke, a korábbiakhoz képest ugyanakkor több terméktípus után is meg kell fizetni a közterhet. Így például alacsonyabb cukortartalom után is fizetni kell, illetve két új termékkategória is bekerül a törvény hatálya alá, az előrecsomagolt tészták és a csemegék, ide tartoznak például a gyümölcspépek, müzliszeletek is.

Távközlési adó

A szolgáltatóknak úgynevezett távközlési pótadót kell fizetniük a 2022-es és 2023-as adóévükben, előző évi nettó árbevételük után. Ennek mértéke az adóalap egymilliárd forintot meg nem haladó része után 0 százalék, 1-50 milliárd forint között 1 százalék, 50-100 milliárd között 3 százalék, 100 milliárd forint fölött pedig 7 százalék. Az ágazatban működő kapcsolt vállalkozások nettó árbevételét össze kell adni, az adómértéket pedig részesedésük aránya szerint kell megosztani.

Biztosítási adó

Pótadót vetnek ki a biztosítási szolgáltatás végző vállalkozásokra is, ennek alapja az általuk beszedett biztosítási díj, beleértve az életbtiztosításokat is. Az adó mértéke ugyanakkor eltérő a érintett két évben és attól függően is, hogy életbiztosításról, vagy egyéb típusú biztosításról van szó. Nem életbiztosításnál 2022-ben a bevétel 1 milliárd forintig 4 százalékát, 1-18 milliárd között 8 százalékát, 18 milliárd forint fölött 6 százalékát kell befizetniük 2022-ben, 2023-ban a mérték 2 milliárd alatt 2 százalék lesz, 2-36 milliárd között 4 milliárd, 36 millárd fölött pedig 7 százalék. Az életbiztosítások esetében 2022-ben az adóalap 1 milliárd forintot meg nem haladó része után 2 százalékot, 1-18 milliárd között 3 százalékot, 18 milliárd fölött pedig 6 százalékot kell fizetni. 2023-ban 2 milliárd alatt 1 százalék lesz a mérték, 2-36 milliárd között 1,5 százalék, 36 milliárd fölött pedig 3 százalék.

Jövedéki adó

A rendelet által érintett időtartamra növekszik a jövedéki adó mértéke számtalan termék esetében. Ilyenek a fűtőolaj, az üzemanyagként használt gáz, a villamos energia, a szeszes italok, a dohánytermékek – az adóemelés mértéke termékenként változó, a legtöbb termékcsoport esetében nagyjából 10 százalékos.

Kiskereskedelmi különadó

2022-ben és 2023-ban növekszik az ágazatra kivetett adó mértéke, amelynek alapja és alanyai sem változnak. Az adóalanyoknak 2022-ben a 2021-ben kezdődő adóévükre kiszámított kiskereskedelmi adó 80 százalékát pótadóként kell befizetniük november végéig. 2023-ban pedig az adóalap (a kiskereskedelmi tevékenységből származó bevétel) 500 millió forint-30 milliárd forint közötti részére 0,1 százalék helyett 0,15 százalékos adót kell fizetniük, 30-100 milliárd között az adó mértéke 0,4 százalékról 1 százalékra nő, 100 millárd fölött pedig 2,7 százalékról 4,1 százalékra.