+36(1)273-3838 info@libra.hu

Blog

Itt az EU-támogatásokért tett vállaláscsomag, de hogyan érintheti a kkv-kat?

libra-blog-eus-tamogatasok-kkv-vallalascsomag
Adózás

Itt az EU-támogatásokért tett vállaláscsomag, de hogyan érintheti a kkv-kat?

Tizenhét vállalás teljesítésével igyekszik a kormány elérni azt, hogy az EU Magyarország rendelkezésére bocsássa a hétéves költségvetésben számunkra elkülönített uniós forrásokat. Az Európai Bizottság a sajtóhírek alapján a korrupciós kockázatok csökkentését szeretné elérni a magyar jogrendszerben, a vállalások egy része azonban igyekszik megerősíteni a kis- és közepes vállalkozások esélyeit is az uniós forrásokhoz való hozzáféréshez. 

A konkrét törvényjavaslatok elfogadására november közepéig van mód, egy részüket már be is terjesztette a kormány, egy másik része a következő időszakban várható. Egyelőre csak vállalás szintjén lehet tudni például arról, hogy a jövőben szigorodhat a támogatások auditja. Ez jelenti többek között az összeférhetetlenségi nyilatkozatok ellenőrzését is. 

A szigorodó ellenőrzés ráadásul nem csak a magyar hatóságok tevékenységére vonatkozik

Egy törvénymódosítás révén kiterjedtebb vizsgálatokat folytathat majd az EU csalásellenes hivatala, az OLAF, amelynek a munkáját mostantól a NAV munkatársai is segítik. Ennek azért van jelentősége, mivel az OLAF nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, a pénzügyőrök helyszíni ellenőrzések vagy vizsgálatok lefolytatásához nyújtanak támogatást. 

Az adóhatóság természetesen már most is együttműködik az OLAF-fal, ennek keretében például a hivatal által elrendelt vizsgálatoknál a megkereséseket továbbítja az illetékes szervek felé, nyilvántartást vezet az uniós források szabálytalan felhasználásáról (személyes adatok nélkül), ugyanakkor személyes vagy bűnügyi személyes adatot is kezelhet, – a NAV oldalán elérhető tájékoztató szerint – azonban „kizárólag az OLAF által vizsgált üggyel kapcsolatban, a jelentéstétel céljából, kizárólag az ahhoz szükséges mértékben”.

A NAV egyébként lehetővé teszi visszaélések bejelentését is: erre van mód a kormányzati portál által üzemeltetett „Anti-lop” oldalon, valamint az OLAF erre rendszeresített oldalán is.

A kormány vállalásai

Nagy publicitást kapott, hogy jogszabályokban is igyekeznek 15 százalékra leszorítani az egyszereplős közbeszerzések arányát az uniós forrásból finanszírozott beruházásoknál, illetve átláthatóbbá teszik az Elektronikus Közbeszerzési Rendszert. A közbeszerzések tisztaságának fokozására, az esélyegyenlőség erősítésére azonban nem ez az egyetlen eszköz: a kormány vállalta azt is, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak képzést biztosít a közbeszerzési gyakorlatról. Ezen túl pedig támogatási rendszer kialakítására tett ígéretet annak érdekében, hogy megtérítsék az említett mikro- és kkv-k számára a közbeszerzésekben való részvétel költségeit. Az intézkedés keretében a kormány azt vállalta, hogy 2024. március 31-ig legalább ezer mikro-, kis- és középvállalkozás számára, 2026 közepéig pedig tovább 1200 vállalkozás számára biztosít ingyenes képzési lehetőséget. Ezen túl már jövő tavaszra állhat fel a támogatási rendszer, amelyben 2026 közepéig legalább 1800 mikro-, kis- és középvállalkozás számára nyújt az állam átalány költségtérítést a közbeszerzési eljárásban való részvétellel kapcsolatos költségeik után.

Mindennek azért is jelentősége van, mivel a statisztikák szerint a kkv-k által elnyert eljárásokban érintett értékek 80 százaléka származik uniós forrásból, ám miközben az elnyert megbízások értéke jelentősen nő, a nyertes kkv-k száma csökken.