+36(1)273-3838 info@libra.hu

Blog

Külföldön keletkezett áfa visszaigénylésének szabályai

libra-blog-eu-afa-visszaigenyles
Adózás

Külföldön keletkezett áfa visszaigénylésének szabályai

Egy Magyarországon működő cégnek alapvetően itt keletkeznek költségei, így az ezek után megfizetendő áfa levonására is itt van lehetősége. De mi a helyzet akkor, ha egy másik országban fizet valamiért, ami igazolhatóan összefügg a vállalkozással, ám ott nincs bejegyezve, így az áfa levonására sem jogosult? 

Az áfa visszaigénylésére az uniós szabályok szerint ekkor is van mód, ám az összehangolt rendszer működése némileg bonyolultabb, mint amikor az országon belül intézzük ezt. Alapvetően figyelembe kell venni például azt, hogy az adott évi tranzakciók után az áfát évente egyszer van lehetőség visszaigényelni, méghozzá a következő év szeptember 30-ig. A határidő pedig jogvesztő, ezt követően sem érdemes próbálkozni. Egy időszakra és egy országra egy kérelmet lehet benyújtani, kizárólag online, a NAV ELEKAFA elnevezésű nyomtatványán keresztül. 

Ez ugyanakkor már nagy könnyebbség, hiszen nem kell az adott ország adóhatóságához fordulni, az uniós rendszerben a kérelmeket a hazai hatóság, nálunk a NAV bírálja el, és ha úgy ítéli, a vállalkozás jogosult a visszatérítésre, azt továbbítja a másik ország felé.

Az elbírálás határideje négy hónap, ha hiánypótlásra van szükség, akkor nyolc hónap lehet. Ezt követően az adott ország adóhatóságának tíz munkanapon belül kell visszautalni az adót. 

A kérelemben a beszerzett árucikkeket és az igénybe vett szolgáltatásokat kódokkal kategorizálják, ezek mutatják azt is, milyen kiadások esetében érdemes a visszaigényléssel próbálkozni. Ilyen kategóriák:

  • üzemanyag/tüzelőanyag,
  • közlekedési eszközök bérbeadása, használata,
  • úthasználati díjak,
  • utazási költségek (taxi, tömegközlekedés),
  • szállás,
  • étel/ital/éttermi szolgáltatás,
  • belépőjegyek,
  • luxus- és reprezentációs kiadások, illetve
  • egyéb költségek. 

Fontos, hogy csak olyan vállalkozások élhetnek a hozzáadottérték-adó levonásának a lehetőségével, amelyek az adott országban nem végeznek adóköteles tevékenységet, nincs állandó székhelyük vagy telephelyük, nincs fióktelepük sem, ahol bevételt szerezhetnek. (A közösségi adószám megléte önmagában nem kizáró ok, a fontos az, hogy az adott országban ne végezzen gazdasági tevékenységet a vállalkozás.)

Mint említettük, a rendszer alapvetően az EU másik 26 tagállamára érvényes, ezen túl pedig Liechtenstein, Svájc, Norvégia a része, a magyar adózók pedig, viszonossági alapon, Szerbiában és Törökországban keletkezett költségeik utáni adót is vissza tudják ezen keresztül igényelni. Áfa visszaigénylésére természetesen más országokban is van mód, ebben az esetben azonban az adott ország adóhatóságánál közvetlenül kell azt intézni, az uniós rendszer nem nyújt segítséget. Ebbe a körbe tartozik már az Egyesült Királyság is, amely nem csak az EU-ból, de az Európai Gazdasági Térségből is kilépett 2021-ben.