+36(1)273-3838 info@libra.hu

Blog

Új szabályok 2021-ben a számlaadat-szolgáltatásnál: mire kell ügyelni?

kaitlyn-baker-vZJdYl5JVXY-unsplash
Adózás

Új szabályok 2021-ben a számlaadat-szolgáltatásnál: mire kell ügyelni?

Az év elején változtak a számlaadatok regisztrációjának szabályai.

A január 4-től kiállított számlák esetében mindegyikről kötelező adatot szolgáltatni az adóhatóságnak, amelyet belföldi áfaalany állított ki. Vagyis – eltérően a 2020 júliusa óta érvényes szabályozástól – abban az esetben is elvárt a számla regisztrációja, ha azt nem belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi személy vagy szervezet számára állították ki, és akkor is, ha a vevő vagy a szolgáltatás igénybevevője áfaalany ugyan, de egy másik országban (függetlenül attól, hogy az az EU tagja vagy sem). Ahogy eddig, az adóhatóság ezután sem a számla másolatát, szkennelt vagy digitális változtatát kéri, hanem bizonyos meghatározott adatainak a továbbítását a saját elektronikus rendszerébe.

Továbbra is ki lehet állítani nyomtatványtömbbel a számlát, ekkor az elvárt adatokat négy napon belül kell beküldeni, kivéve, ha a számlán szereplő áthárított adó összege meghaladja az 500 ezer forintot, akkor ugyanis egy napot kap az adózó. Más kérdés, hogy az elektronikus adatszolgáltatás ebben az esetben is elvárt, így praktikusabb eleve elektronikus úton (a NAV rendszerével összekötött programmal) kiállítani a számlát. Ehhez segítséget nyújt például a NAV mobilon is elérhető számlázóprogramja. Mivel teljes körűvé válik az online adatközlés, megszűnik az úgynevezett PTGSZLAH nyomtatvány, amellyel eddig a nem áfaalanyoknak kiállított számlákat, illetve az online pénztárgépes nyugta helyett kiállított számlákat összesítették az adózók.

Nem szűnik meg a kézi nyugta

És erről ezentúl sem kell adatot szolgáltatni. Ez egyben azt is jelenti, hogy akik csak ilyen nyugtát állítanak ki, azoknak a regisztráció sem kötelező a NAV Online számla rendszerében. (Az online kasszával kiállított nyugtákat továbbra is automatikusan továbbítja a pénztárgép a hatóság felé.) Abban sincs változás, hogy az adómentes ingatlan-bérbeadásról nem kell adatot szolgáltatni, hiszen továbbra sem kötelező erről számlát kiállítani. Nem kell adatot szolgáltatni továbbá azon bizonylatok után sem, amelyeket az úgynevezett MOSS egyablakos rendszerben bevalló vállalkozások állítottak ki.

Fontos, hogy ha a vevő nem adóalany, akkor az adatközlésnél nem kell feltüntetni az adóazonosító jelét, ha pedig nincs adószáma, természetesen azt sem. Ha nem adóalany természetes személyről van szó, akkor nevét és címét sem szabad szerepeltetni a beküldött számlaadatlapon. Mivel külföldi vevők, igénybevevők részére kiállított számlák is bekerülnek a rendszerbe, azon fel kell tüntetni a pénznemet is, illetve – forinttól eltérő deviza esetén – az alkalmazott árfolyamot is.

Áfabevallás

Mivel az új rendelkezés következtében az áfaalanyok minden egyes ügyletüket kötelesek regisztrálni a NAV-nál, ez lesz az alapja annak, hogy a második félévtől a hatóság elkészíti számukra az áfabevallás-tervezetet. Ennek érdekében fontos, hogy nem csak a kiállított számlák, de a módosítók és az érvénytelenítő számlák is bekerüljenek a NAV Online számla rendszerébe. Nem változott az sem, hogy miként lehet regisztrálnia az adózónak a rendszerbe: ehhez először is egy ügyfélkapus (KÜNY-tárhelyes) hozzáférésre van szüksége, és ezt az adózón kívül (az adóhatóság nyilvántartásában szereplő, képviseletre jogosult) törvényes képviselő is megteheti. Ahogy az online számlarendszer előző, 2.0-s verzióban, az újnál is létezik elsődleges és technikai felhasználó, utóbbi egy gépi azonosítási mód, amely lehetővé teszi azt, hogy a számlázóprogrammal kiállított számlákat a program automatikusan továbbíthassa a hatóság szerverére. 

Bár az új rendszer január 4-től éles, a NAV március végéig nem szab ki mulasztási bírságot. A türelmi időt a hatóság azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány nehezítheti a felkészülést az átállásra. Fontos azonban, hogy a szankciót csak akkor úszhatja meg az az adózó, aki eddig nem volt köteles regisztrálni magát a rendszerben, ha ezt az első érintett számlája kiállítása előtt ezt megteszi. Ha pedig már korábban is kötelezett volt adatszolgáltatásra, akkor az adóalanyok számára kiállított számláit továbbra is regisztrálnia kell a hatóságnál. (Emlékeztetőül: a 2020-as változás az volt, hogy a számla áfatartalmától függetlenül minden ilyen számláról adatot kell közölni.) Március végéig azt is tolerálja az adóhatóság, ha valaki nem megfelelően teljesíti az új rendszerű adatszolgáltatást, és azt sem várja el, hogy ezeket utólag korrigálja az adózó.

Nyitókép: Kaitlyn Baker/ Unsplash