+36(1)273-3838 info@libra.hu

Blog

Hogyan változnak az uniós áfaszabályok?

libra-blog-unios-afaszabalyok
Adózás

Hogyan változnak az uniós áfaszabályok?

Az áfakulcsok rendszerének átalakításáról döntöttek decemberben a tagállamok. De hogyan érinti az Magyarországot?

Az adórendszer alapvetően tagállami hatáskörbe tartozik az Európai Unióban. Ez természetesen lassacskán változik, elég a társasági adó esetében a formálódó minimáladóra gondolni, ez azonban nem az uniós alapszerződések alapján működhet majd, ezen túl – és az adóügyi adatcseréket leszámítva – a közvetlen adókat érintő döntéseket az országok maguk hozhatják meg. Kivételt képeznek a fő szabály alól a fogyasztásra terhelt fő adónemek, a jövedéki adó és a hozzáadottérték-adó (Magyarországon ennek felel meg az általános forgalmi adó). A belső piac átjárható működése esetében az utóbbinál azért van a közös szabályozásra szükség, hogy – hasonlóan az egyes államok között a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokhoz – az adót csak egy helyen, méghozzá a végső fogyasztás helyén kelljen megfizetni, épp emiatt rendelkezik az uniós jog arról is, hogy hasonló adónemet az ország nem vethet ki. (Ez az alapja annak, hogy ha egy vállalkozás az Európai Gazdasági Térség egy másik tagállamába értékesít terméket vagy szolgáltatást egy uniós adószámmal rendelkező vevő számára, akkor nem kell felszámolnia az áfát az ügylet után. Ha pedig egy fogyasztó a vevő – például internetes kereskedelemben –, akkor az adott országban érvényes áfát kell felszámolnia.)

Nincsenek azonban közös kulcsok, az uniós jogrend a két adónemnél csak minimum értékeket szab meg.

Amíg például a dohánytermékek vagy az üzemanyag esetében ez egy adott mennyiségnél euróban (vagy annak megfelelő értékben az adott ország pénznemében) fixált, az áfa esetében arról rendelkeznek, hogy az általános kulcs nem lehet kevesebb 15 százaléknál, illetve, hogy egy adott tagállam a fő kulcshoz képest alkalmazhat egy kedvezményes és egy szuperkedvezményes kulcsot is – ezek nem lehetnek alacsonyabbak öt százaléknál. (Emlékeztetőül: Magyarországon az általános kulcs 27 százalék, ami a legmagasabb az EU-ban, a kedvezményes kulcs 18, míg a szuperkedvezményes 8 százalék.)

Az uniós héa-irányelv (magyarul itt olvasható) mellékletében meghatározzák továbbá azt is, hogy mely termékek vagy szolgáltatások esetében lehetséges az általánosnál alacsonyabb – akár nulla százalékos – áfa alkalmazása. A tagországokat érintő kivételeken túl ezek a rendelet III. mellékletében találhatók, a kedvezményes körbe tartozik például az alkoholos italok kivételével minden élelmiszer, a könyvek, a személyszállítás, a javítások vagy az éttermi szolgáltatások. 

Decemberben ennek a listának a módosítását fogadták el a tagországok szakminiszterei.

A lista aktualizálásánál figyelembe vették azt, hogy mennyit változott a világ a jogszabály hatályba lépése óta, ugyanakkor az irányelv kiegészült egy új rendelkezéssel, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy kivételes helyzetekben (válságok, világjárvány, természeti katasztrófák esetén) gyorsan reagálhassanak – az áfakulcs csökkentésével. A fő szabály szerint a tagországok legfeljebb 24 kategóriában alkalmazhatnak majd kedvezményes adókulcsot, hét terméknél pedig lehet 5 százalék alatti áfa vagy akár adómentesség is.

A legfontosabb könnyítés az, hogy ha egy tagállam korábban lehetőséget kapott egy kedvezmény alkalmazására, azt a többiek számára is elérhetővé teszik. 

Ennek is vannak azonban határai: az aktualizálás újabb elemeként döntöttek arról, hogy 2030-ig kivezetik a fosszilis tüzelőanyagokra és az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából környezetszennyező termékekre vonatkozó kedvezményeket és mentességeket. 2032-től pedig nem lehet majd kedvezményes mértéket alkalmazni a műtrágyára és a növényvédő szerekre sem. Felkerültek ugyanakkor a listára környezetbarát termékek és szolgáltatások, így például a fotovoltaikus panelekre, az elektromos és hagyományos kerékpárokra, illetve azok bérbe adására, vagy a hulladék újrafeldolgozásra a jövőben kedvezmények áfakulcsot alkalmazhatnak a tagországok. Felkerült ugyanakkor a listára a gyerekruha és a gyerekülés, az élő növények és vágott virágok, a munkaügyekben nyújtott jogi szolgáltatások.

A jogszabályt még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ezt követően véglegesíthetik a tagállamok – a remények szerint akár márciusban. Fontos azonban tudni, hogy amíg a kedvezmények kivezetése kötelező, az alacsonyabb kulcsok alkalmazása csak lehetőség, arra nem kényszerítik a tagországokat.