+36(1)273-3838 info@libra.hu

Blog

Adószám törlése: van kiút

libra-blog-adoszam-torlese
Adózás

Adószám törlése: van kiút

Amennyire banális okokból következhet be, annyira súlyos következményekkel járhat egy vállalkozás számára az adószám törlése. Jó hír, hogy ez visszafordítható, ám nem árt sietni, mielőtt véglegessé válik az erről szóló határozat.

Arról, mely esetekben kell számolni az adószám törlésével az Adózás rendjéről szóló törvény 46. paragrafusa rendelkezik. E szerint a NAV törli az adószámot, ha nem találja meg a vállalkozást annak bejegyzett székhelyén tartott ellenőrzés során – ehhez elegendő annyi, hogy nem találja kiírva a cég nevét az adott címen –, ha a postai úton, hivatalos iratként kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal azzal érkezik vissza, hogy a címzett ismeretlen, vagy azért nem tudják kézbesíteni, mert nincs levélszekrény, de az is ilyen lépéshez vezethet, ha kiderül, a bejelentett székhely nem valós címen található.

Nem a nem megfelelő címezés az egyetlen probléma

Akkor is törlik az adószámot, ha az adózó a felszólítás ellenére sem jelentette be a törvényes képviselő személyét, vagy arról ellenőrzés alapján kiderül, nem valós személy. Kezdeményezi a hatóság a törlést abban az esetben is, ha az adózó nem fizeti vissza azt az állami támogatást, amelyről kiderült, hogy jogosulatlanul vagy nem rendeltetés szerint vette igénybe, és erre a szankcióra kell számítani akkor is, ha valaki legalább 365 nappal elmarad az adó- és járulékbevallással, vagy éppen az éves beszámoló közzétételével, miközben erre a NAV már felszólította.

Jó hír, hogy a hatóság első lépésben figyelmeztetést küld az érintett adózónak, ebben a törvényes állapot visszaállítására szólítja fel, amire a kézbesítéstől számított harminc nap áll a rendelkezésére. A törlés akkor történik meg, ha a harminc nap alatt sem rendeződik az elmaradás – ellenkező esetben természetesen nem válik véglegessé a törlésről szóló határozat. Ha tehát valaki 30 napon belül igazolja például, hogy teljesítette a bejelentési vagy bevallási kötelezettségeit, netán elhelyezett egy cégtáblát az ajtón, akkor a hatóság saját hatáskörben rendelkezik a törlésről szóló határozat visszavonásáról. Ha ez elmarad, vagyis jogerőssé válik a határozat, akkor csak abban az esetben lehet fellebbezni, ha az adózó igazolni tudja, hogy akadályoztatva volt.

Ha sor kerül a törlésre

Akkor az adózó közösségi adószámát is törli a NAV. Ha csoportos áfaalany egyik tagjáról van szó, külön határozatban rendelkezik a hatóság a csoport részére megállapított csoportazonosító szám, közösségi adószám törléséről is.

Az eljárás itt még nem ért véget: ha véglegessé válik a törlésről szóló határozat, másnap a NAV a vállalkozás megszűnését is kezdeményezi. Ez a cégjegyzékbe bejegyzett adózóknál azt jelenti, hogy a cégbíróságon kezdeményezi a megszűntnek nyilvánítást, egyéni vállalkozók esetében pedig a nyilvántartó szervnél (2020 júliusa óta ez a NAV) kezdeményezi ugyanezt. A kényszertörlés tényéről ugyanakkor értesíti az adózót nyilvántartó egyéb szerveket is, például a kamarát. (A NAV értesíti az érintett hatóságokat akkor is, ha az adószám törlését elrendelő határozatot megsemmisíti.) A törlés súlyos következményekkel jár, hiszen ettől a pillanattól nem csak számlát nem tud kibocsátani, vagy korábbi időszakból származó áfa visszatérítésével próbálkozni az adózó, de bizonyos esetekben új cég alapítására sem lesz lehetősége annak, akinek öt éven belül törölték az adószámát.

Kivételek, amikor törlést követően kérhető újból adószám

Erre akkor van lehetőség, ha a törlés oka már nem áll fenn, vagy az adózó pótolta azt a mulasztást, amely miatt a törlést elrendelték. Ha utóbbi esetben a nem jogszerűen felvett támogatás visszafizetéséről van szó, az is szükséges, hogy az adószám megállapításához hozzájáruljon az a szerv, amely a törlést korábban a mulasztás miatt kezdeményezte. A cégbejegyzésre kötelezett adózók akkor (és az után) is kérhetnek új adószámot, ha felszámolást rendelnek el vállalkozásuk ellen. Ez utóbbi esetet leszámítva három szabály megsértése esetében nem lehet adószámot igényelni: ha az előzőt azért törölték, mert a székhely nem valós címre volt bejelentve, ha az adózó elmulasztotta bejelenteni a törvényes képviselőt, illetve ha bejelentett ugyan valakit, ám arról az adóhatóság kiderítette, hogy nem valós személy.

Nyitókép: Shutterstock